Оригінальне відзначення Дня української вишиванки в П'ядицькій громаді

Дата: 18.05.2023 16:24
Кількість переглядів: 162

Фото без опису

Так оригінально у четвер, 18 травня, відзначили День української вишиванки.

«Створити вишиту карту громади ми хотіли протягом кількох років. І от тепер, ми це зробили у рамках заходу «Діти та молодь єднають громаду». Метою заходу було мистецьке та духовне єднання громади», — розповідає ПІК Мар’яна Семенюк, виконувачка обов’язків начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту П’ядицької сільської ради.

Учні закладів освіти під керівництвом вчителів та молодь кожного з 9 сіл громади вишивали свою частинку. На кожній синьо-жовтими нитками та голкою «писали» назву села і поруч вишивали квітку. З’єднували «кордони» сіл червоно-чорними нитками.

«Ці два поєднання кольорів наших національних стягів, з якими ми живемо та нескорено боремося»,— продовжує Мар’яна Семенюк.

Вишивали карту на спеціальному полотні, яке попередньо купили. Із полотна вирізували контури сіл. А сьогодні  привезли частини карти у центр громади — П’ядики та з’єднали.

«Чи не хотіли ви вишити на карті традиційні орнаменти сіл, що входять у  громаду?»,— запитую пані Семенюк. Та відповідає, що в загальному орнаменти мають багато схожих рис. і тому на карті вишили наразі назви. Але надалі вишивку в селах будуть вивчати і популяризувати. Хоча й зараз це давнє народне мистецтво доволі поширене. І вишитий одяг та побутові речі — завжди були та є в пошані.

Зверху на карті по обидва боки є прапор та герб громади. На останньому, за словами пані Семенюк, ображений щит, покритий золотом, що  символізує знатність, могутність і багатство, а також чесноти: силу, вірність, чистоту, справедливість, милосердя. Унизу відокремлена частина зафарбована в пурпуровий колір, що символізує благочестя, помірність, щедрість.

Кольори взяті за основу з герба села П’ядики – центру громади. А внизу герба є  5 срібних крапель води, це символ 5 цілющих джерел, що є на території П’ядик. Угорі можна побачити зображення  солов’я на яблуневій гілці. Птаха — символ  талановитих людей громади та їхнього  прагнення до волі. А квітуча гілка із п’ятипелюстковими білими квітами із золотими серцевинами, відображає квітучі села громади.

Вишиту карту розміром 60 на 80 сантиметрів встановлять у залі засідань сільської ради.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь