ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ДІЙ ПІД ЧАС ПОВЕНІ, ПАВОДКУ

Дата: 13.04.2023 09:14
Кількість переглядів: 119

Серед надзвичайних ситуацій природного походження на території України часто трапляються такі небезпечні гідрологічні явища як повені та паводки. Внаслідок  інтенсивного танення снігу, проливних дощів  в населених пунктах району особливо в тих, по території яких  проходять русла річок може наступити  підтоплення зони заселення, громадських та індивідуальних криниць,  присадибних ділянок,  господарських дворів в т.ч. вигрібних ям, дворових туалетів, гноєсховищ, що призведе до забруднення води у криницях та інших джерелах водопостачання з яких населення споживає воду.

Оскільки  вода відіграє в організмі людини важливу роль. Така роль води обумовлена тим, що вона є універсальним розчинником, в якому рідкі й газоподібні, тверді неорганічні речовини створюють молекулярні або іонні розчини, а органічні речовини знаходяться переважно в молекулярному і колоїдному стані. Саме тому вона бере безпосередню або непряму участь практично у всіх життєво важливих процесах: всмоктуванні, транспорті, розщепленні, окисленні, гідролізі, синтезі, осмосі, дифузії, резорбції, фільтрації, виведенні та ін. Потреба організму в воді задовольняється за рахунок питної води, напоїв і продуктів харчування, особливо рослинного походження. У разі вживання неякісної води створюється реальна небезпека розвитку інфекційних і неінфекційних захворювань, тому з  метою попередження виникнення під час повені та паводку спалахів шлунково-кишкових інфекційних захворювань серед населення району Коломийське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує:

1. При підтопленні криниць - воду з криниць   не вживати взагалі, а з не підтоплених криниць та інших джерел воду вживати тільки після кип’ятіння. Для потреб, по можливості, використовувати воду заводського розливу та фасування.

2. Після закінчення паводкового періоду з підтоплених криниць відкачати воду, почистити дно та стінки криниць та провести дезінфекцію.

3. Перед тим як вживати криничну воду необхідно провести лабораторні дослідження води та підтвердження безпечної  її якості.

4.  Індивідуальні вигрібні ями та туалети в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього.

         У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипка на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не допускайте самолікування!

Прості правила гігієни допоможуть зберегти здоров'я Вам і Вашим рідним.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь