Стихійні звалища:шкода здоров'ю і довкіллю та рекомендації

Дата: 10.04.2023 09:49
Кількість переглядів: 132

Фото без опису

 

      Ще  в недалекому минулому   в  Україні  практично  не  було  пластикової  упаковки. Продукти  харчування  продавалися  в  паперовій  обгортці,  залізних бляшанках  або  скляних  пляшках.  Все  це  розкладалось  у  довкіллі  або здавалось  у  пункти  прийому  вторинної сировини.  Більшість  спожитого  в сільській  місцевості було  продуктами  власного  виробництва,  тобто вирощеним  на  власних  ділянках,  а  отже – взагалі  не  мало  упаковки.  В останні  десятиліття  ситуація  радикально  змінилась.  Майже  всі  продукти купуються  і  більшість  із  них  мають  кілька  шарів  пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів. Зміна умов споживання призвела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу – до появи десятків тисяч несанкціонованих звалищ.  Не маючи куди подіти відходи, люди скидають їх до посадок, ярів, балок. А де одна купа сміття, там, відомо – і багато.  Продукти гниття і розпаду, що  утворюються із відходів, потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох мешканців. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до їх займання, до того ж у повітря викидається неймовірна кількість шкідливих речовин. Достатньо буде сказати, що при тлінні поліетиленового пакету, у повітря виділяється понад 70 різних хімічних сполук, жодна з яких не є корисною для нашого здоров’я. Крім того, такі звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань, таких як  лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума та ін.

          Саме тому Коломийське районне управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області закликає жителів та гостей Коломийщини про  необхідність  прибирати сміття за собою, не викидати де попало, а збирати та відносити до урни чи контейнеру в встановлених місцях, що дозволить зберегти чистоту та красу навколишнього середовища, а також не нашкодити своєму здоров’ю  та  здоров’ю  оточуючих.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь