Як уберегти учня від сколіозу

Дата: 21.03.2023 09:36
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

         Розвиток сколіозу в дитячому віці - це серйозна проблема, так як сколіоз є неухильно прогресуючим і деформуючим захворюванням, що призводить у результаті до стійких викривлень хребта і порушень в роботі внутрішніх органів. Діти зі сколіозом є особливою категорією пацієнтів, оскільки вимагають особливого підходу в лікуванні та подальшої реабілітації. Сколіозом називають стійку і прогресуючу деформацію хребта у фронтальній площині, тобто хребет відхиляється від осі вбік - наліво або направо дугою. Головне навантаження на хребет — тривале сидіння за партою у школі та малорухливий спосіб життя. Ідеально, коли у класі є парти різних розмірів, — і для високих дітей, і для низьких. Важливим є достатнє освітлення у класі, адже тоді дитина не нахиляється, щоб писати чи читати. Хотілося б нагадати вчителям, що під час навчального року потрібно пересаджувати дітей з однієї парти на іншу. Адже ті діти, які сидять збоку від дошки, змушені тягнутися у той чи інший бік, аби її побачити. Достатньо кількох місяців такого витягування, щоб розвинувся сколіоз. А якщо дітей час від часу міняти місцями, цього можна уникнути. До школи дитина повинна ходити з рюкзаком, який дає навантаження на обидва плеча. На жаль, більшість дітей усе ж носять сумки на одне плече. Щоб підтримувати сумку, одне плече піднімається вгору, а це вже причина для сколіозу. 

       Сколіоз підступний тим, що він не болить і не турбує тривалий час. Але він призводить не лише до деформації тулуба, а й до розвитку остеохондрозу у дуже молодому віці.

       Коли дитина сидить за партою чи робочим столом вдома, руки повинні бути на столі, а ноги — стояти на землі і не впиратися у стільницю. Якщо дитина стоїть, опираючись на одну ногу, то значне навантаження отримує таз і поперековий відділ хребта. Також недобре стояти, склавши руки перед собою, і сидіти, заклавши ногу за ногу.

        Профілактика розвитку сколіозу повинна бути комплексною і включати в себе: 
 -сон на жорсткому ліжку;
 - правильна і точна корекція взуття;
 - організація і дотримання правильного режиму дня;
 - постійна рухова активність (регулярне перебування на свіжому повітрі, рухливі ігри);
 - контроль за правильним, рівномірним навантаженням на хребет.

        У харчуванні добре надавати перевагу молочно-рослинній дієті: молочним продуктам, які містять кальцій, рибі, яка містить фосфор, та яйцям, у жовтку яких міститься вітамін D. Двічі на рік — ранньої весни і пізньої осені — організм, який росте, повинен отримувати препарати кальцію. Найкращий вид спорту для профілактики будь-яких кістково-м'язових захворювань — плавання. Також корисні лижні прогулянки, гра у баскетбол та волейбол.

        І наостанок варто зауважити, що більшість захворювань, які ми вважаємо наслідком якихось травм, випадковостей насправді є результатом нашої недбалості до власного здоров’я.

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

               

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь