Ще раз щодо грипу та гострих респіраторно-вірусних інфекцій

Дата: 07.02.2023 15:28
Кількість переглядів: 97

Ще раз щодо грипу та гострих респіраторно-вірусних інфекцій

Епідемічна ситуація, щодо гострих респіраторних хвороб та грипу на території обслуговування Коломийського відділу (9 обєднаних територіальних громад),  залишалась нестійкою. Протягом 1-4 тижня зберігалась тенденція до поступового зниження кількості зареєстрованих випадків ГРВІ та грипу - вперше за багато років спостережень. Так за перший тиждень 2023 року за медичною допомогою звернулось більше 600 мешканців, а за четвертий - всього 468 осіб, це майже втричі менше ніж реєструвалось протягом аналогічного періоду минулого року.

У січні показник загальний захворюваності склав 1287,2 на сто тисяч населення. Дитяче населення становило 40,5% від усіх захворілих. Найбільш інтенсивно епідпроцес з ГРВІ протікав у Вербізькій громаді і становив 2669,2 на 100 тисяч населення.  Найменше хворіли мешканці Коршівської та Гвіздецької громад, де захворюваність склала 578,3 та 708,3 на сто тисяч населення.

На низький рівень протікання епідпроцесу мабуть вплинув фактор війни та повязані з ним чинники - зменшення кількості масових новорічних заходів, як у побуті так і в організованих колективах, довготривалі канікули та розмежування в навчальних колективах повязані з повітряними тривогами.

Протягом цього епідсезону вірусологічною лабораторією Івано-Франківського центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України вже лабораторно підтверджено 32 випадки грипу. Всі вони викликані вірусом типу А. Один випадок закінчився летально. Найбільша кількість хворих (19 випадків) виявлено в Коломийській громаді.  

Одним із основних засобів попередження ускладнень грипу є щеплення. Протягом даного епідсезону від грипу було щеплено 309 осіб. В основному це особи з груп ризику, що мають хронічні хвороби, особи старшого віку та медичний персонал. Ускладнень від захворювань серед щеплених - не зареєстровано. Щепитись від грипу, як і від інших хвороб не пізно ніколи - навіть і зараз.

Треба памятати, що щеплення не попереджує виникненню хвороби, а запобігає виникненню ускладнень.

 

Лікар-епідеміолог                                                   Дмитро АНДРУШКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь