Сигналізаційне повідомлення про шкідливість цибулевої мухи

Дата: 06.05.2022 12:06
Кількість переглядів: 318

Цибулева муха зовні дуже схожа на звичайних кімнатних мух: тіло сірого кольору, крила прозорі. Але все таки вони відрізняються своїм невеликим розміром (6-7 мм). Мухи-шкідники цибулинних рослин з`являються вже в кінці квітня - початку травня, коли цвітуть вишня і кульбаба.

Дорослі особини цибулевих мух не шкодять рослинам безпосередньо. Небезпечні для цибулі, часнику і тюльпанів личинки комахи, які вилуплюються з яєць, відкладених мухою безпосередньо на сходи рослин або в довколишній ґрунт. За місяць одна доросла особина цибулевого шкідника може відкласти до 60 яєць. Личинки вгризаються в тканини цибулин в приземній частині або з боку денця, утворюючи в них порожнини. На пошкоджених рослинах жовтіють і засихають листки, а цибулини загнивають.

Заходи боротьби

Якщо своєчасно не почати боротьбу з шкідником, є ризик втратити більшу частину врожаю. Обмежить поширення цибулевої мухи обприскування цибулі (крім на перо) інсектициди. В приватному секторі застосовують препарати, дозволені для роздрібного продажу населенню: 

енжіо, кс - 1,8 мл на 5 л води на 1 сотку;карате зеон 050, мк.с  - 2 мл на 3-5 л води;ратибор,рк–3 мл на 0,01 га та інші дозволені «Переліком…»препарати.

     Волога погода сприятиме ураженню рослин цибулі  пероноспорозом (несправжньою борошнистою росою). Від хвороби в період вегетації  цибулі (крім на перо) обприскують фунгіцидами: квадріс, к.с. – 6 мл на 5 л води на 1 сотку;ридомілголд,в.г. – 25 г на 5 л води на 1 сотку;фитал, рк – 20 мл на 5 л води на 1 сотку; та іншими дозволеними «Переліком…» препаратами.

Народні методи

Дотримуйтесь заходів профілактики. По можливості сійте цибулю раніше. Періодичноміняти місце висадки цибулі (часнику), не сійте їх щороку на одну і ту ж грядку.

Добрим захистом для цибулі стане посаджена по сусідству морква, оскільки її запах для мух є нестерпним.

Перед тим, як почнеться літ мух, необхідно обробити цибулю і часник засобами природного походження, що їх відлякують. Найвідоміша з них - суміш тютюнового пилу і деревного попелу (у співвідношенні 1:1). Ефективними будуть також настої валеріани, хвої, м`яти або ялиці.

Розчин марганцю (перманганату калію) - відмінний засіб проти цибулевої мухи. Поливайте грядки з ураженими рослинами 1 раз на 10 днів.

Не забувайте, що попередити появу шкідливих личинок комахи завжди простіше, ніж шукати способів позбавлення від них. Тому ретельно обробляйте ґрунт не тільки після посадки рослин, але і після закінчення збирання врожаю.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь