Чому варто використовувати йодовану сіль і в чому її користь

Дата: 20.04.2022 12:19
Кількість переглядів: 4613

Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в 2022 році розпочало роботу з проведення опитування батьків учнів 1-4 класів по територіальних громадах області з метою визначення харчових потреб та харчових звичок.

Згідно проведеного аналізу лише 50 % батьків учнів 1-4 класів, які взяли участь у опитуванні, для приготування страв використовують йодовану сіль.

На жаль, не всі батьки розуміють важливість використання йодованої солі для приготування їжі.

Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений. Добова потреба йоду для дорослих – 150 мкг, для дітей 100 мкг, для вагітних жінок та годуючих мам -200 мкг.

В зв’язку з цим велика частина населення страждає захворюваннями щитоподібної залози.

  • Наслідки нестачі йоду в організмі:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;

  • збільшення щитоподібної залози (зоб);

  • затримка росту у дітей;

  • затримка інтелектуального розвитку у дітей;

  • зниження розумової активності у дорослих;

  • порушення обмінних процесів;

  • загроза переривання вагітності;

  • рак щитовидної залози;

  • погіршення пам’яті, слуху;

  • підвищення холестерину;

  • сухість шкіри, втрата її еластичності;

  • порушення роботи кишківника;

  • відчуття холоду;

  • різке зниження чи підвищення маси тіла;

  • набряки;

  • випадіння волосся тощо.

  • Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Згідно постанови КМУ №305 від 24.03.2021 року, для приготування їжі в закладах освіти повинна використовуватись лише йодована сіль.

В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.

  • Як правильно зберігати йодовану сіль.

Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно зберігати в закритих ємностях та використати з моменту виготовлення протягом 9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі.

  • Альтернативою йодованої солі є морська риба, морські водорості, інші морепродукти, або лікарські препарати йоду. Недоліком їх є більша в порівнянні з сіллю вартість і необхідність пам’ятати про щоденний прийом таблетки або капсули.

  • Цікаво: В одному грамі морської солі міститься тільки близько 1 мкг йоду, а в йодованій – 40 мкг. Однак у продажі також є йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь