Чому варто використовувати йодовану сіль і в чому її користь

Дата: 20.04.2022 12:19
Кількість переглядів: 4574

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в 2022 році розпочало роботу з проведення опитування батьків учнів 1-4 класів по територіальних громадах області з метою визначення харчових потреб та харчових звичок.

Згідно проведеного аналізу лише 50 % батьків учнів 1-4 класів, які взяли участь у опитуванні, для приготування страв використовують йодовану сіль.

На жаль, не всі батьки розуміють важливість використання йодованої солі для приготування їжі.

Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений. Добова потреба йоду для дорослих – 150 мкг, для дітей 100 мкг, для вагітних жінок та годуючих мам -200 мкг.

В зв’язку з цим велика частина населення страждає захворюваннями щитоподібної залози.

  • Наслідки нестачі йоду в організмі:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;

  • збільшення щитоподібної залози (зоб);

  • затримка росту у дітей;

  • затримка інтелектуального розвитку у дітей;

  • зниження розумової активності у дорослих;

  • порушення обмінних процесів;

  • загроза переривання вагітності;

  • рак щитовидної залози;

  • погіршення пам’яті, слуху;

  • підвищення холестерину;

  • сухість шкіри, втрата її еластичності;

  • порушення роботи кишківника;

  • відчуття холоду;

  • різке зниження чи підвищення маси тіла;

  • набряки;

  • випадіння волосся тощо.

  • Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Згідно постанови КМУ №305 від 24.03.2021 року, для приготування їжі в закладах освіти повинна використовуватись лише йодована сіль.

В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.

  • Як правильно зберігати йодовану сіль.

Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно зберігати в закритих ємностях та використати з моменту виготовлення протягом 9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі.

  • Альтернативою йодованої солі є морська риба, морські водорості, інші морепродукти, або лікарські препарати йоду. Недоліком їх є більша в порівнянні з сіллю вартість і необхідність пам’ятати про щоденний прийом таблетки або капсули.

  • Цікаво: В одному грамі морської солі міститься тільки близько 1 мкг йоду, а в йодованій – 40 мкг. Однак у продажі також є йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь