03 жовтня 2021 року в с. П'ядики відбувся Турнір з футболу серед ветеранів пам'яті Мирона Площака.

Дата: 05.10.2021 11:45
Кількість переглядів: 475

03 жовтня 2021 року в с. П'ядики відбувся Турнір з футболу серед ветеранів пам'яті Мирона Площака.

         Участь в Турнірі взяли команди футболістів-ветеранів Матеївецької територіальної громади та П'ядицької територіальної громади. Головним суддею змагань був - Роман Боледзюк.

         З привітальними словами до присутніх звернулися голова П'ядицької сільської ради Петро Гайдейчук, дочка Мирона Площака - Людмила Калун та товариш Мирона Федоровича - Мирослав Костюк.

         Для всіх присутніх лунав музичний подарунок від Софійки Веселовської.

В результаті зіграного рахунку 1:1, після матчу відбулася серія пенальті, яка і визначила переможця турніру - команду МАТЕЇВЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ.

         Команда-переможець нагороджена Кубком, медалями, грамотою та пам'ятними сувенірами.

За зайняте ІІ-ге місце команда футболістів отримала грамоту, медалі та пам'ятні сувеніри.

         Історична довідка.

31 жовтня цього року мало б виповнитися 90 років Мирону Площаку – уродженцю села П’ядики, Члену Об’єднаної Партії Визволення України (ОПВУ), який боровся за національні ідеї Української держави, при цьому був футболістом, якого і по сьогодні згадують. Команда футболістів села П’ядики на чолі з Мироном Площаком в далекому 1957 році стали чемпіонами області.     Мирон , а по сільському його і досі згадують, як Мирось походив із простої селянської сімї – Федора Площака. Дитячі роки пройшли в рідному селі, закінчив середню школу. 1951 року був призваний служити до Радянської армії, служив у Ленінградському військовому окрузі в м. Луга, на полігоні. Потім від весни до пізньої осені розміновував Новгородську область, за що був представлений до ордена, але вище командування не дозволило нагородити «бандерівця».

         Став членом-засновником молодіжної організації «Об'єднана Партія Визволення України» (ОПВУ), яка ставила мету об’єднати в боротьбі за незалежність України всі верстви населення, опираючись на Конституцію СРСР, адже вона залишала право за кожною республікою вийти з нього.

         Мирон Площак був заарештований 8.12.1958 в П’ядиках. Не тікав, бо сталося це в присутності тяжко хворого батька. Привізши в Івано-Франківськ, допитували 3 доби підряд, не даючи спати і їсти. Слідчі змінювалися що 4 години. Площак Мирон ні в чому не зізнався. Кинули в ізолятор, де він заснув на лавці і попікся на батареї. П. Мирона двічі саджали в крісло і катували електрошоком, а щодня – російським матом. Бити не сміли, бо відчували: дістануть відсіч.

         На засіданні Івано-Франківського обласного суду 10.03.1959 прокурор вимагав Б. ҐЕРМАНЮКУ, Я. ТКАЧУКУ, Б. ТИМКІВУ, І. СТРУТИНСЬКОМУ та МИРОНУ ПЛОЩАКУ кари смерті, але суд засудив їх до 10 р. ув’язнення в таборах суворого режиму за звинуваченням у  проведенні антирадянської націоналістичної діяльності за ст. 54, п. 1а. Карався в Красноярському краю (Вихорівка), у 10-му, в 11-му таборах, з 1960-го – у мордовських таборах №2, 11 (Явас). На 7-му створив українську футбольну команду, грали з командами росіян, литовців, німців. Це було за «відлиги», коли в’язні могли ходити в цивільному одязі, мали фотоапарати, музичні інструменти. Цивільних, що приїздили на побачення, пускали в зону, відзначалися національні і церковні свята. У 1961 режим різко посилився. Під час Карибської кризи в жовтні 1962 р. солдати сказали: "Хлопці, для вас викопали ями". Це щоб у випадку війни політв’язнів порозстрілювати.

         Звільнений 06 грудня 1968 року. Знаходився під вартою 10 років.  Мирон Площак був реабілітований згідно ст.. І Закону УРСР «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» від 17 квітня 1991 року. Згадуючи свою любов до футболу Мирон Площак казав : «Але я був футболіст. Я був моцний футболіст, не те, що такий собі простий футболіст».

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь