На Прикарпатті провели пероральну вакцинацію диких м'ясоїдних тварин проти сказу

Дата: 29.04.2020 10:58
Кількість переглядів: 540

На території Долинського, Рожнятівського, Надвірнянського районів і Болехівської та Яремчанської міської ради в період з 23.04.2020 до 27.04.2020 року, відповідно до положень міжнародної угоди між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством сільського господарства Угорщини щодо виконання Програми боротьби зі сказом на території України в 2018-2020 році, проведена весняна кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу. Приманки з вакциною розповсюджували шляхом розповсюдження авіатранспортом на території лісових та польових угідь, поза межами населених пунктів. Всього розкинуто 65,0 тис. приманок на території 2,6 тис. км².

Кампанія проводилась під контролем спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Довідково:

Кампанія з пероральної вакцинації диких м'ясоїдних тварин проти сказу на території області розпочалася у 2016 році в 100 км зоні по кордону з Угорщиною, з 2018 року – на всій території області.

За результатами лабораторних досліджень Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в період 2016-2019 року виявлено позитивних результатів на сказ:

2016 рік – 36 позитивних результати, за якими оголошено 30 неблагополучних пунктів по сказу тварин;

2017 рік – 67 позитивних результати, за якими оголошено 52 неблагополучних пункти по сказу тварин;

2018 рік – 23 позитивних результати, за яким  оголошено 23 неблагополучних пункти по сказу тварин;

2019 РІК – 20 позитивних результати, за якими оголошено 17 неблагополучних пункти по сказу тварин.

За останні чотири роки захворювання на сказ виявляється близько у 60 % серед диких тварин та 40 % - серед домашніх. У домашніх тварин захворювання виявляється у більшості після контакту з дикими тваринами, при тому що власники не проводять профілактичну вакцинацію проти сказу домашнім тваринам.

З досвіду країн Європейського Союзу, ефективність пероральної імунізації настає після проведення щорічної двох разової компанії через 6-7 років.

Примітка.

Приманка з вакциною, яка розповсюджується авіатранспортом – є безпечна для людей і тварин, вона має  вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна.

Прохання до жителів області: при виявлені подібних приманок - не брати їх руками і не переносити з місць розкладання. Якщо приманка випадково потрапила на території особистого селянського господарства, прохання перенести її, в рукавицях, за межі господарства, де її може спожити дика тварина.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь