Особливості фітосанітарного стану посівів та зберігання рослинної продукції.
На більшій частині території Івано-Франківщини погодно-кліматичні умови, що склались у січні (аномально теплі температурні показники, місцями тумани та утворення льодяної кірки), негативно позначились на життєздатності мишоподібних гризунів.
Вибірковими обстеженнями проведеними в базових і господарствах маршрутного обстеження встановлено, що чисельність гризунів на озимих зернових та ріпаку виявляли 1-2 на багаторічних травах 3-6 колонії на гектар. Нори в основному розміщенні з країв поля.
Станом на 15.01.2020р. чисельність мишоподібних гризунів є нижчою ЕПШ та не несе загрози посівам. За даними спеціалістів загибель гризунів відбулось за рахунок проведених захисних обробок, затоплення опадами та утворення льодової кірки, що складає 30% особливо в низинах.
Надалі розвиток та поширення мишоподібних гризунів залежатимуть від погодно кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців.
У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових, ріпаку та багаторічних трав.
Стан продукції рослинного походження. Огляд і аналіз овочевої продукції проведений фітосанітарними інспекторами (Богородчанського, Снятинського, Тлумацького районів) в підвальних приміщеннях показав, що картопля сортів «Слов´янка» та «Белла роса» які зберігаються в дерев’яних ящиках та контейнерах для продовольчих цілей уражені фітофторозом -3% мокрою гниллю - 2%, фомозом 2%. Столовий буряк сорту «Червона куля» уражений – 2% за розвитку хвороби 2%. Морква сорту «Королева осені» та «Шантане роял» зберігається насипом, уражена змішаною гниллю – 2%, за розвитку хвороби 2,5%. Капуста, яка зберігається на стелажах, виявлено ураження її сірою гниллю - 3%, за розвитку хвороби 4%, слизистим бактеріозом - 1% рослин за розвитку хвороби 2%.
Подальший розвиток хвороб овочевих культур залежатиме від температурного режиму зберігання та вологості повітря в овочесховищах.
Необхідно періодично оглядати овочеву продукцію і своєчасно видаляти зогнилі і висохлі екземпляри, а також посилити контроль за зберіганням продукції.