На часі посів озимини!
Наcтупили оптимальні терміни посіву озимих зернових культур під урожай наступного року і особливого значення набуває правильний вибір сорту, адже основна причина недобору урожаю – невідповідність вибраної технології біологічним особливостям сорту й економічним ресурсам. У Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, внесено понад 400 сортів озимої пшениці. Із такої кількості важливо вибрати найбільш придатні для вирощування в умовах Прикарпаття та кожного господарства зокрема, адже правильно підібраний сорт може забезпечити 25-30% прибавки урожаю. Потужним господарствам перевагу слід надати високоінтенсивним та інтенсивним сортам, вирощування яких потребує більше капіталовкладень, але й прибутковість яких буде значно вищою. У разі неможливості вирощувати культури за інтенсивними технологіями, краще обирати сорти пластичного типу, які зазвичай дають меншу, ніж інтенсивні, урожайність, але здатні забезпечувати стабільну продуктивність в умовах недостатнього живлення та захисту рослин. Враховуючи рекомендації фахівців Івано-Франківського обласного державного центру експертизи сортів рослин, практичний досвід кращих аграріїв, пропонуємо до посіву у грунтово-кліматичних умовах Прикарпаття сорти озимої пшениці: високоінтенсивні - Кубус, Богемія, Мулан, Смуглянка, Колумбія, Ятрань 60, Достаток, Балетка, Скаген, Комплімент, Акратос, Актер, Арктіс, Лупус, Франс, Хюбері, Етана; інтенсивні – Подолянка, Київська 8, Харус, Куяльник, Повага, Калита, Зимоярка, Новокиївська, Солоха, Колос Миронівщини, Фаворитка, Кесарія Поліська, Дарунок Поділля, Каланча; пластичні – Миронівська 61, Поліська 90, Перлина Лісостепу, Миронівська 65, Білоцерківська напівкарликова, Повага, Богдана, Краєвид, Царівна. Кращими сортами озимого ячменю для вирощування у місцевих умовах є Основа, Трудівник, Зимовий, Борисфен, Сіндерелла, Трізо, Луран, Хайді, Наомі, Хайлайт, Хобіт, Галатіон, озимого жита – Богуславка, Інтенсивне 95, Дозор, Клич, Сіверське.
Перед посівом потрібно перепровірити посівні якості, зокрема чистоту та схожість насіння. Визначення посівних якостей насіння, ступені ураження грибковими захворюваннями проводиться на базі ДУ «Івано-Франківська обласна державна фітосанітарна лабораторія», що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Горбачевського, 11, конт. тел. (0342) 50-64-56. Для зручності сільгосптоваровиробників у територіальних органах Головного управління Держпродспоживслужби в області організовано приймання зразків насіння та доставка їх у лабораторію. У випадку виникнення спірних питань щодо посівних якостей насіння проводяться арбітражні дослідження під наглядом фахівців Головного управління Держпрогдспоживслужби в Івано-Франківській області.