Застерігаємо аграріїв:  в квітні на посівах озимих зернових культур очікується розвиток шкідників та хвороб.

Дата: 11.04.2019 17:26
Кількість переглядів: 527

Протягом весняного період загрозу посівам озимих зернових культур становить ціла низка хвороб – борошниста роса, септоріоз та гельмінтоспоріозні плямистості,  із шкідників - хлібна жужелиця, злакові мухи, частково хлібні блішки, гусениці озимої совки.

У зв'язку з підняттям ґрунтових шкідників у поверхневі шари ґрунту відмічено початок їх живлення на посівах зернових культур.

У в’язку з цим,  управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області наголошує: керівникам та агрономам господарств необхідно терміново організувати обстеження посівів з метою встановлення чисельності шкідників.

При здійсненні обстежень, насамперед, слід звертати увагу на прикореневу зону озимих культур, де можуть загрожувати гусениці озимої совки, які знаходяться переважно в 5-6 віці і потребують додаткового харчування навесні.

Озима совка – це представник групи підгризаючих совок. Вдень шкідник ховається в ґрунті (під грудочками), а ввечері перегризає рослину у приземній частині, внаслідок чого спостерігається її засихання. Живлення гусениць озимої совки прогнозовано триватиме до ІІІ декади квітня, після чого відбуватиметься заляльковування. 

У квітні ймовірний негативний вплив на рослини злакових мух. Це численна група внутрішньостеблових шкідників, найпоширенішими з яких є в нашій області це шведська муха. Останніми роками розвиток злакових мух на зернових полях нашого регіону відбувається невисокими темпами через несприятливі погодні умови (прохолодна весна, спека й посуха в другій половині літа та восени) і запізнення із сівбою озимих. Але, за сприятливих для розвитку шкідників погодних умов, порушення технології вирощування зернових культур можливе формування осередків з підвищеною чисельністю шкідника. Наразі розпочався виліт мух, а через 5-10 днів після яйцекладки відбуватиметься відродження личинок, які пошкоджуватимуть рослини. Значної шкодочинності від злакових мух на озимих зернових культурах не прогнозується. Основну увагу необхідно звернути на ярі зернові в період сходів. Друге покоління шведської мухи завдаватиме шкоду сходам кукурудзи. Розвитку мух сприятиме тепла та суха погода.

Погодні умови активізували на добре розвинених посівах озимої пшениці та ячменю розвиток таких хвороб як борошниста роса, септоріоз, гельмінтоспоріоз та інші плямистості. Появу весняної інфекції вищевказаних хвороб відмічено у Тлумацькому районі. Симптоми грибних хвороб у весняний період не завжди правильно діагностуються. Вони часто схожі на пожовтіння, викликане поганою аерацією, недостатнім споживанням поживних речовин при низьких температурах ґрунту, післядією гербіцидів, які застосовувалися на попередній культурі. Якщо такі проблеми є, дуже важливо правильно встановити їх причину, відрізнити ураження хворобами від інших факторів, щоб мати можливість підготуватися до своєчасного застосування фунгіцидів там, де це необхідно.

Рішення щодо оздоровлення озимих зернових культур фунгіцидами варто приймати після обстеження посівів диференційовано щодо кожного поля. Залежно від ступеню розвитку хвороб (ЕПШ для борошнистої роси, септоріозу складає 3-5% уражених рослин) у період вегетації культури посіви обприскують фунгіцидами альто 240 ЕС, 0,3-0,4л/га, альто Супер, к.е. 0,4-0,5 л/га, абакус,мк.е. 1,25-1,75л/га, авіатор  Xpro 225, EC,KE 0,8-1,5л/га, аканто плюс 28, КС 0,5-0,75л/га, акула, КЕ 0,8-1,0л/га, бампер супер,к.е. 0,8-1,2 л/га, дерозал, к.с. 0,5 л/га, та його аналоги, імпакт 500,КС 0,25л/га, імпакт К,к.с. 0,6-0,8 л/га, топсін М 500, КС 1,2-1,4 л/га, тілт к.е. 0,5 л/га, на ячмені проти плямистостей – бонтіма 250 ЕС,КЕ 1,5-2,0л/га, проти борошнистої роси – флексіті,к.с. 0,15-0,25л/га, таліус 20,КЕ0,15-0,25л/га, та інші дозволені «Переліком…» препарати.

Обробки необхідно проводити в тиху, безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

Згідно зі ст.37 Закону України «Про бджільництво», необхідно не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Робота з пестицидами дозволена тільки особам, які мають допуски на право здійснення робіт з пестицидами та агрохімікатами.

Під час проведення захисних обробок слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь