Ботулізм

Дата: 12.06.2018 10:42
Кількість переглядів: 794

 

 

Фото без описуДержпродспоживслужба інформує.

В Україні, з настанням теплої пори року погіршується ситуація щодо захворювання на ботулізм серед населення, яка пов’язана із вживанням продуктів як  промислового так і домашнього виробництва, придбаних у торговельній мережі, на ринках або в місцях стихійної торгівлі. Із зареєстрованих випадків захворювання, два випадки захворювання на ботулізм  зафіксовано на Хмельниччині цього року.

 І на цей день вже зафіксована четверта смерть від ботулізму  . У Запоріжжі помер чоловік, що придбав рибу на базарі. В Україні з 2014 року сиворотки проти ботулізму немає.                                                                                        Ботулізм — це інфекційне захворювання, дуже важке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я). При отруєнні в першу чергу страждає нервова система. Збудник ботулізму - мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. При сприятливих умовах  паличка  ботулізму переходить в спорову форму, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі та знаходиться в ґрунті, на фруктах, овочах та грибах, в водоймищах, в кишковому тракті деяких тварин та риб.                                                                                         Зовнішньо доброякісні продукти стають причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник, слаба термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та інших консервантів, створення анаеробних (безкисневих) умов та довгого зберігання в теплі. Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба.                                                                                               Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними із яких є:                                                                              — захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;                                                                               — посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації кухонної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;                                                                                                                   — ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед   консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;    — не вживати в їжу консерви із здутими кришками або при підозрі на недоброякісність;                                                                                                                 — не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;                                — вживати в їжу грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура виготовлення даних продуктів  розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю.

Для збереження здоров’я пропонуємо утриматися від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби , м’яса та  консервів домашнього виготовлення в місцях стихійної торгівлі та таких, що не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу. 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь