Секрети командної стратегії

Дата: 30.06.2017 11:20
Кількість переглядів: 1053

Приміські П’ядики попри свій статус «майже міста» торік порадилися з добрими сусідами і вирішили господарювати окремо. Так народилась П’ядицька об’єднана територіальна громада, яка об’єднала вісім сіл (10397 мешканців) і ось уже майже півроку самостійно вирішує власні проблеми. 

Фото без описуФото без опису

– Як і всі новостворені громади, ми почали із формування команди і перспектив нашого подальшого розвитку, – розповідає голова ОТГ Петро Гайдейчук. – Проаналізували потенціал, сильні та слабкі сторони громади, можливі сценарії розвитку держави й зовнішнього світу. Розробили стратегію на період до 2027 року, яка концентрується на ключових, найперспективніших напрямах. Адже для досягнення сталого розвитку, необхідно постійно шукати і зміцнювати переваги своєї громади, розуміти, які функції можуть і повинні розвиватися, що гальмує рух вперед та як усунути перешкоди. Наша стратегія розвитку є не тільки адміністративним документом. Це, скоріше, договір громадської згоди, у відповідності з яким органи влади, депутати, підприємства й громадські організації приймають на себе певні обов’язки. План адресований всій громаді, задає орієнтири для всіх, показує перспективу і бізнесу, і владі, і жителям району, і потенційним зовнішнім інвесторам. Таким чином ми демонструємо громаді прозору, передбачувану політику, всі разом рухаємося шляхом демократичних перетворень і продовжуємо реформи. Тож маю великі сподівання, що реалізація нашої стратегії розвитку принесе користь кожному жителю П’ядицької об’єднаної територіальної громади. Коли ішов на вибори, обіцяв людям, що всі питання у громаді будемо вирішувати спільно. Жодне рішення не приймаємо без широкого громадського обговорення. Наші 26 депутатів – це справді представники народу, готові відстоювати інтереси своїх виборців, здатні на діалог, коли треба – на компроміс, але загальний позитивний результат – обов’язковий.

– Перші кроки не бувають легкими, – зізнається керівник апарату П’ядицької ОТГ Лариса Костишин. – Але тішить те, що нас прийшли досвідчені фахівці, колишні секретарі сільрад, працівники місцевого самоврядування. Я сама була секретарем у Великій Кам’янці. Тож добре розумію, наскільки важливо усі питання вирішувати з надійним колективом. Заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Василь Мартинюк – просто незамінний, людина компетентна, виважена, толерантна. Хочу наголосити: у громаді велика роль належить старостам. Вони найближчі до людей, знають усі потреби, хто чим дихає. Наші старости ще й справжні лідери своїх громад, мають повагу серед людей, їм довіряють. У Великій Кам’янці – Мирослав Адамський, у Малій Кам’янці – Микола Гришук, у Турці – Любов Червінська, у Годи-Добровідці – Василь Карп’юк. Це ті, хто здатен повести громаду за собою. Громаді пощастило і з депутатом районної ради Віталієм Костюком, директором П’ядицької школи. Для нього інтереси краян – понад усе. Маємо велику опору в раді старійшин, її очільникові Роману Сікорському. Маємо і громадську раду, і молодіжну організацію – це справді небайдужі до життя рідної громади люди. Тож цінуємо всіх, хто підкладає плече, працює на загальний результат. Найбільше прагнення – мати достатньо коштів для збереження робочих місць на усіх рівнях, в усіх структурах, щоб кожна людина відчувала себе потрібною у громаді.
– На посаді начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту я всього лише з квітня, – розповідає Ігор Тепчук, – про те, досвід методиста районного відділу освіти став у нагоді. Почали з організаційних питань, які доводиться вирішувати паралельно з щоденними невідкладними справами. Питання номер один: добудова блоку №2 П’ядицької загальноосвітньої школи. Три початкових класи тут навчаються у приміщенні сільської ради. Давня мрія і батьків, і педагогів, і керівництва громади – завершити школу, аби всі діти мали належні умови для навчання. Тож із нетерпінням чекаємо на інфраструктурну субвенцію (4 млн. 700 тис. грн.), частину коштів якої буде спрямовано якраз на добудову. Маємо надію, що вже з першого вересня малеча увійде в нові класи, харчуватиметься у новій їдальні. Загалом у громаді 987 школярів, три школи І-ІІІ ст., дві – І-ІІ, садочки. Маємо проблему зі шкільним автобусом у Великій Кам’янці: вони свій віддали на потреби АТО. Є сподівання, що до початку навчального року питання вирішиться. Маємо всі разом дбати про належні умови для навчально-виховного процесу, адже наші діти здібні й талановиті. Скажімо, Христина Люта з Великої Кам’янки здобула перемогу в третьому (обласному) етапі олімпіади з правознавства, брала участь у всеукраїнському. П’ядицькі школярі вибороли першість Коломийщини у районній спартакіаді. Гран-прі в обласному огляді художньої самодіяльності здобули школи Турки і П’ядик – такого високого результату ми давно не мали. Танцювальний колектив «Прикарпаття» з Великої Кам’янки під керівництвом заслуженого працівника культури Ганни Огородничук відомий далеко за межами нашої області. На календарі – канікули, тож у розпалі робота пришкільних таборів. У Турці діє військово-патріотичний табір «Патріот», у Великій Кам’янці – англомовний табір. Отримали 23 путівки у Верховинський табір, 5 – у «Перлину Придністров’я» на Городенківщині. Тож наші діти за літо гарно відпочинуть, наберуться сил, а ми тим часом маємо підготувати для них навчальні заклади. Мріємо створити Центр позашкілля, тож працювати є над чим. 
– Дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у нас небагато, – приєднується до розмови Ольга Романюк, начальник служби у справах дітей і соціального захисту. – Маючи досвід роботи у районній службі, добре знаю усіх цих дітей, їхні проблеми і потреби. Четверо наших маленьких односельців виховуються у Тлумацькому сиротинці, приїздять сюди до бабусі. Маємо велику допомогу від соціального педагога Романи Кнігніцької. Тішимось, що вдалося відправити на відпочинок діток, які знаходяться під опікою нашої служби. Чудово провели День захисту дітей: завдяки сприянню старости Турки Любові Червінської та багатьох підприємців, це стало святом для всього села. Займаємось також найбільш вразливими категоріями людей, докладаємо зусиль, аби вони вчасно отримували всі виплати, пільги, субсидії. Загалом у своїй роботі сповідую принцип: ставитись до людей так, якого ставлення хочеш до себе. 
– Довший час усі переймались долею басейну в Турці, який перейшов у підпорядкування новоствореної громади, – запрошує на екскурсію порожнім і від того трохи незвичним басейном інженер плавального комплексу Ігор Кобацький. – Але питання вирішується, проводимо наразі косметичний ремонт, керівництво громади дбає про його належне функціонування. Громада – велика сила, і за підтримки таких газдів, як у нас, басейн ще довго оздоровлюватиме і дітей, і дорослих… 
– На завершення хочу подякувати всім, хто допомагає нашій громаді на цьому першому нелегкому році життя, – каже Петро Гайдейчук. – Зокрема, голові служби автомобільних доріг Василеві Буджаку. Разом із командою фахівців він знайшов можливість приїхати до нас, на місці ознайомитися з усіма дорожними проблемами, вислухати людей і спільно знайти вирішення тих чи інших питань. Результат не забарився: дорогу в Малій Кам’янці відремонтовано, почали роботу на відрізку Турка-Ясінки, вже встановлено тверду основу. Маємо підтримку від обласної і районної влади, тож вкотре переконуюсь: гуртом можна вирішити все. Коли знаєш, що є кому підкласти плече – можна гори звернути. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь