Незабаром Великдень: правила безпечного святкового столу.
Для українців Великдень - це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво, а пасхальний стіл - обов’язковий Великодній атрибут. Традиційно святкове меню може складатися із сорока страв, які символізують дні Великоднього посту.
Однак, в період свят, коли люди перевантажують шлунок їжею, особливо після тривалого посту, відчутно зростає кількість шлунково-кишкових розладів.
Насамперед необхідно пам'ятати про культуру харчування, особливо людям, які мають захворювання органів травлення.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують дотримуватись основних наведених нижче простих правил.
Найперше - оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих, офіційних, обладнаних продовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза.
- Ні в якому разі не купуйте товар на стихійних ринках та у невідомих осіб! Молочні та м’ясні продукти, а також ранню городину особливо небезпечно купувати в місцях стихійної торгівлі. Та й власноруч виготовлені м'ясні продукти не завжди безпечно споживати, оскільки важко здійснити правильну термічну обробку.
Не замовляйте кондитерські вироби домашнього приготування!
Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються.
Купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку.
- Придбане на ринках молоко потрібно завжди кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити.
- При приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць.
- Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання.
- Використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо.
- Не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел.
- Овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою.
- Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
- Для пиття і приготування їжі використовуйте тільки воду питну, перевагу віддайте централізованим джерелам водопостачання, пунктам розливу або використовуйте воду питну бутильовану.
Дотримуйтесь правил особистої гігієни:
- Підтримуйте чистоту.
- Мийте руки з милом, перед тим як брати продукти і готувати їжу.
- Мийте руки з милом після туалету.
- Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин.
Відокремлюйте сире і приготоване
- Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів.
- Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробні дошки.
- Зберігайте продукти в закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами.
Добре просмажуйте або відварюйте продукти
- Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти.
- Доводьте такі блюда, як супи і жарке, до кипіння, щоб бути впевненими, що вони досягли 70° C.
- При готуванні м’яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
- Дослідження показує, що теплова обробка продуктів при температурі 70° C може зробити їх значно безпечніше для вживання. Харчові продукти, на які необхідно звертати особливу увагу, включають м’ясний фарш, м’ясні рулети, великі шматки м’яса і цілісні тушки птиці.
Зберігайте продукти при відповідному температурному режимі
- Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години.
- Охолоджуйте без затримки всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 5° C).
- Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки.
- Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу.
Не рекомендовано займатись самолікуванням.
Дотримуючись вказаних нехитрих порад, у Вас буде можливість забезпечити себе і своїх близьких продуктами харчування, не побоюючись за своє здоров’я після прийому їх в їжу.
Бажаємо усім миру, здоров’я, добра та веселих свят.